База за сенки

December 15, 2010

Тук искам да споделя, че аз не съм професионална гримьорка и нещата, за които пиша тук са лично мои, които съм купила със собствени пари и т.нар. съвети, които давам са само и единствено нещата, които работят при мен, така че предполагам на по-запознатите в света на козметиката едва ли ще им бъде интересно да четат подобни статии. Въпреки това се надявам поне някои от нещата, за които пише да са ви били полезни и да сте научили нещо ново.


Признавам си, че до преди 1,2 години на бях наясно изобщо с това чудо на козметиката, а и откровено казано не намирах полза от използването му до момента, в който не си купих първата си база. От тогава до днес това е продукт от първа необходимост за мен и горещо препоръчвам на всички момичета, които не са го пробвали да го направят и ще усетят разликата моментално.


Защо ви трябва база за сенки? И какво е най-важното, което да знаем?


  • На първо място естествено е предпоставка за издържливостта на сенките. Предполагам на всички се случва само след 1,2 часа след нанасянето им вече част от тях да са паднали и да трябва да "освежавате" грима си, ако ползвате база обаче може да сте спокойни, че сенките ви ще седят точно там, където сте ги поставили за поне 7,8 часа, дори и да са от средна или ниска класа марка.
  • Ако кожата ви е мазна, то базата е задължителна за вас. Особено при горещо време.
  • Забравяте за събирането на сенките в сгънката на клепача. Особено ако нанасяте с влажен апликатор, не след дълго сенките започват да се събират, което е не само неприятно, но и не изглежда добре. Използвайки хубава база вие решавате този проблем веднага.
  • Ако сте фенове на пигментите, то тогава базата е наиситна важна. Помага на фино смлените сенки да се задържат върху клепача и подпомага тяхната издържливост там.
  • Ако използвате няколко цвята сенки, то определено базата е една чудесна основа за преливането им. Ще забележите веднага колко по-лесно цветовете се смесват и колко по-плавно се движи четката ви.
  • Важно е да изберете подходящ цвят база, която да се доближава максимално до цвета на вашата кожа, ( в случай, че използвате такава в различни отенъци), има обаче и такива, които се предлагат само в 1 цвят и те прекрасно се сливат с цвета на клепача. Окото веднага придобива един по-свеж и озарен вид.


Предполагам по-запознатите от вас също като мен са се чудили защо някои продукти се наричат бази, а други primer-и (не ми идва на ум как да го преведа на български). По този въпрос доколкото съм чела има различни мнения. Някои казват, че са едно и също нещо, други казват, че първо се използва primer, а после база.. Трети пък казват, че базата най-често е в различни отенъци предназначени за различен цвят сенки ( черна база за черни сенки), а primer в тон, който се слива перфектно с всяка кожа и предназначението им е точно да спомагат за издържливостта и събирането им върху клепача.
За себе си мога да кажа, че имам 2 бази и 1 primer, които използвам винаги върху окото и честно казано ефекта е един и същ, а ако искам по-силен грим преди сенките нанасям някой цвят от тези на NYX Jumbo Eye Pencil.
Често препдочитани са MAC Paintpots, които предлагат голямо разнообразие от цветове и са чудесна база за по-силен грим.
Друг вариант на база е NYX Jumbo Eye Pencil



Съвети при употреба :
  • Винаги мийте ръцете си преди употреба. Окото е деликатно и е нужно да го пазим от бактерии, които могат да доведат до възпаления. Може да нанасяте и с четка ако го смятате за по-удобно.
  • Изберете продукт, който е удобен за вас. Ако ви притеснява бъркането в бурканче например или имате дълги нокти си вземете такава с апликатор.
  • Използвайте точното количество! Съветвам ви при покупката на нова база да я пробвате няколко пъти, за да прецените колко от нея ви трябва. Ако сложите прекалено малко количество няма да постигнете оптимални резултати, ако пък сложите прекалено много има обратен ефект - сенките ви ще изглеждат странно.
  • Отделете време, за да разнесете внимателно по целия клепач чак до веждата, както и под долната мигла. Бъдете особено внимателни ако използвате оцветена база.

Разнообразието от марки е голямо и нямам възможност да пробвам всички за това ще включа в предложенията си само тези, които аз имам и тези, които са особено популярни.










 








1. Безспорно най-препоръчваната и популярна база е на Urban Decay Primer Potion. Аз имам оригиналната, но доколкото съм чела се предлага и в още 3 разновидности - Sin, Greed и Eden. Цената е около 16$.















 



2. Benefit Lemon-aid. Друга много предпочиатана база. Аз не съм я пробвала, но от това, което съм чела съм останала с впечатление, че е по-плътна, тъй като е много подходяща за прикриване на различни несъвършенства. Цена 18$














3. NYX Eyeshadow Base. Може да изберете между 3 разновидности - Pearl, White и Skin Base в зависимост от вашите нужди. Аз имам тази в Pearl и е много подходяща ако използвате сенки, които са или с брокат или силно блестящи. Озарява окото и придава свеж вид със съвсем лек блясък. Цена 5$




















4. L'Oreal DeCrease. Добра алтернатива от по-масовите козметики. Отзивите за нея също са добри. Доколкото знам се предлага само в 1 цвят. Цена 13$.






















5. Аrtdeco Eyshadow Base. Друга популярна база, нямам лични впечатления за съжаление, така че ако вие имате ще се радвам да споделите в коментарите. Цена 12лв.

















6. Manhattan Eyeshadow base. Може да я намерите в повечето козметични магазини в България, аз лично съм доволна от нея, виждала съм я само в 1 цвят, не знам дали има и други. Имайте в предвид, че има особена миризма, която не знам дали ще се понрави на всеки. Цена 9 лв.

11 comments

  1. Здравей, Жени!
    Поздравления за страхотния блог. Изчетох повечето статии на един дъх и смея да кажа,че когато нещо се прави с желание и старание, това си личи.
    По отношение на базите аз лично използвам Artdeco и съм изключително доволна. Една опаковка ми стига за около година ежедневна употреба. Това е една от най-добрите ми находки на пазара, а и парите, които давам с удоволствие. В комбинация със сенките на същата марка трайността е над 16часа. Изпробвала съм я и с неутралната палитра на Coastal Scents - трайността не се променя. Един или два пъти съм слагала и много евтини сенки - руби роуз, не помня точно, но към ранния следобед бяха започнали да се събират (това обаче за мен не е критерий, защото без база и 1ч не ми държат).
    Дано скоро се включат повече хора.
    Поздрави

    ReplyDelete
  2. Много харесвам сайта!

    ReplyDelete
  3. Благодаря много за милите думи! Искрено се надявам след време да успея да осъществя всичките си идеи и повече хора да се включат с коментари и предложения.

    @ Daniela задължително ще си купя базата, за да я пробвам. Мисля да направя тема как изглеждат различни марки сенки с различни видове бази и да сравня трайността им. Дано се получи добре.

    ReplyDelete
  4. ARTDECO! Това е най-добрата база за мен... купи си я няма да съжаляваш. Аз дори съм пробвала на ръцете сложих си и сложих някакви сенки, произволни мих се и чинии съм мила аби бетон няма мърдане. От доста време я ползвам и едно, че е много икономична другото е че си слагам каквито си искам сенки и цвета става много наситен. След дискотека от вечерта до сутринта другите неща може да са размазани и паднали но сенките леееко избледнели си стоят. А базата в комбинация с сенки Sleek нямам думи.... :)

    ReplyDelete
  5. Здравей!

    Задължително ще пробвам базата. За момента обаче имам цели 3, само да приключа поне с една от тях ще си взема и ARTDECO. Чувам от всякъде страхотни отизиви :)
    Колкото до Sleek, те са минерални сенки, което по принцип ги прави предразположени към събиране върху клепача, но с база не мърдат изобщо. Обожавам ги.

    ReplyDelete
  6. Да, така си е но с базата не ми мърдат както се казва :D Не пропускай да си купиш. И аз не съм чувала до сега отрицателни отзиви за нея. Преди това така се мъчих с сенките, защото всички продукти които ползвам са качествени и още повече ако знаеш как да ги нанесеш става отлично. Но просто само сенките ми разваляха цялостната работа. Направо преоткрих света с тази база.... :D

    ReplyDelete
  7. Базата на Артдеко наистина е много добра,вече трета опаковка си купувам от нея,и издържа много време.Според мен е на висотата на Ърбан Дикей като задържане на сенките върху клепача,но Ърбан се нанася много по-лесно,защото е течна,а и няма миризма,но пък е пълна с парабени.Напоследък любима база ми е пейнт пота на МАК в цвят Soft Ochre,защото има цвят и ми покрива капилярите по клепачите,и сенките пак не мърдат цял ден.Успех с блога!

    ReplyDelete
  8. В интерес на истината си много права. Последния път, в който ходих до MAC пробвах един Paint Pot, как се се казваше не помня обаче, но много ми допадна. Повече отколкото предполагах.
    Аз имам от 2 палитри на UD мини primer potion и е толкова икономичен, все още съм на първата опаковка, а е минала сигурно половин година. Мерси за съвета :) Напълно ме убеди да си купя пейнт пот!

    ReplyDelete
  9. Здравей, Жени!
    Първо искам да те поздравя за невероятния блог, следя го с интерес! Статиите и ревютата са адски умело и обширно разработени, личи си с колко желание и усърдие ги правиш!
    Специално тази статия е невероятно полезна за момичетата, които имат проблеми с издръжливостта и събирането на сенките в сгъвката на клепачите, като мен. Признавам си, че доскоро въобще не знаех какво е база за сенки. :D Наскоро обаче, една приятелка, която е доста запозната в сферата на козметиката, ми препоръча тази на ARTDECO. Сега, като чета и коментарите тук, вече съм напълно убедена, че ще си я взема възможно най-скоро.

    Много успехи занапред, продължавай все така! Поздрави!

    ReplyDelete
  10. Здравейте,

    само искам да поясня, че базата на ARTDECO е 14 лв на българския пазар.

    Фирма Нардиз Еоод - официален представител на ARTDECO за България

    ReplyDelete
  11. Здравейте! Аз имам базата на Манхатън и това е първият подобен продукт, който изпробвам. Доволна съм от нея, има кремообразна текстура, лек светъл перлен цвят, който се слива с кожата, сенките издържат доста дълго. Като минус мога да кажа само, че малко трудно се разнася по клепача, но като му се хване цаката после няма проблеми; също така аромата е наистина малко странен... аз го оприличавам на краве масло за готвене :D но хубавото е, че е много лек и се усеща само, ако помиришете кутийката отблизо.

    ReplyDelete